Her kan du læse mere om fuldspartling af gipsvæg, gasbeton, filtsede vægge og glasvæv, savsmuldstapet og murstensvæg.
Fuldspartling af væg: Forberedelse
Vurdér først væggenes type og tilstand, så du har overblik over, hvordan og hvor meget du skal spartle.
Er du i tvivl om, hvorvidt overfladen er egnet til spartling og har brug for hjælp til fx fuldspartling af væg? Så kontakt din fagmand, som kan hjælpe dig med at fuldspartle loft, væg og gulv. Ring til Malerfirmaet Lykkebo på telefon 51 90 20 91.
Sådan fuldspartler du gipsvæg
Det er vigtigt, når du spartler gipsplader i første omgang, at du trykker spartlen ind, så revnerne mellem pladerne bliver fyldt ud med spartel. V
ed at tømreren har sørget for, at der sidder 2 lag gips, og at pladerne sidder forskudt, sikres det, at der ikke opstår revner i gipsen på væggene eller i loftet.
Så får du det bedste resultat, når du skal fuldspartle gipsloft og gipsvæg.
Spartling mellem gipspladerne
Du spartler samlingerne mellem gipspladerne med en papirstrimmel, som du først lægger oveni første lag spartel, mens spartlen stadig er våd.
Samlingerne spartles 3 gange i alt:
1. gang fyldes fordybningen, 2. gang spartles samlingen i 20 centimeters bredde og 3. gang i 40 centimeters bredde. De 3 behandlinger udføres med ca. 1 dags mellemrum.
Spartling af skruehuller
Skruehuller spartles 2 gange. Tip: Det er kun skruehullet, der skal fyldes med spartelmasse, da overskydende spartel blot medfører ekstra slibearbejde.
Fuldspartling af gasbeton, filtsede vægge og glasvæv
Tag en bred spartel og skrab væggen, så de løse sten falder af. Nu er du klar til at fuldspartle betonvæg, filtsede vægge eller glasvæv.
Brug herefter en håndspartel, fx en ’amerikanerspartel’, til at tage spartelmasse op fra spanden og en bred spartel til at fuldspartle med. Teknikken er, at du lægger spartlen ned mod væggen, og når du rejser spartlen op, så spartler du af.
Fuldspartling af savsmuldstapet
Skal du fuldspartle savsmuldstapet? Savsmuldstapet (kaldet Rutex i fagsprog) skal som udgangspunkt afrenses inden fuldspartling.
Mange vælger at fuldspartle ovenpå savsmuldstapetet. Dette er dog ikke teknisk korrekt og kan kun lade sig gøre, hvis savsmuldstapetet sidder ordentligt fast.
Er du i tvivl, om det sidder ordentligt fast, så kontakt en maler, som kan vejlede dig om savsmuldsvægge, tapet eller at fjerne savsmuldstapet.
Malertip:
Hvis du vælger at fuldspartle ovenpå savsmuldstapet kan det være en god ide at male det over 1 gang med vådrumsmaling glans 25, mindst en dag inden du fuldspartler, så det kan nå at tørre.
Skal du fuldspartle murstensvæg? Husk disse råd
Rå murstensvægge filtes først af en murer, inden opstart af malerarbejde. Filtsning foregår ved, at et tyndt lag mørtel påføres væggen, hvorefter overskydende mørtel fjernes. Mørteloverfladen bliver derefter typisk bearbejdet med et filtsebræt.
Vær grundig med teknikken
Det kan betale sig at være omhyggelig, for en dårlig spartling vil tydeligt vise sig i det endelige malerresultat. Det kræver håndelag at udføre korrekt spartelarbejde.
Derudover kan det være en tidskrævende udfordring, hvis du ikke har prøvet det før. At lære at fuldspartle pænt er en disciplin, der tager ca. 500 timer at lære og yderligere 500 timer at lære at gøre det i et tempo, så det også kan betale sig. Så det er en teknik, der kræver lidt øvelse.
Typiske fejl er ofte, at man lægger for lidt eller for meget spartelmasse på, som medfører fejl, så processen skal gentages. En malers resultat vil i de fleste tilfælde blive både billigere og pænere.
Spar penge og få det bedste resultat – stå selv for afrensning og maling før spartlingen
Hvis du ønsker at spare penge på projektet, er det mest oplagt, at du selv afrenser tapetet eller fjerne filt fra væggen. Du kan derefter lade maleren om at fuldspartle og filtse og selv stå for selve malerarbejdet.
Få garantien med
Undlad at købe produkterne selv. Hyrer du en professionel maler og lader maleren levere materialerne, så har du garanti, for det udførte arbejde. Malerfirmaet Lykkebo er medlem af Danske Malermestre og dermed tilknyttet Danske Malermestres Garantiordning, som er din garanti for godt håndværk.
Slip for at anskaffe værktøj
Foruden malerprodukter skal du anskaffe en del produkter, udstyr og værktøj, hvis du vælger at spartle og slibe selv:
-
Spartelmasse (opblandes til korrekt konsistens)
-
Forskelligt sparteludstyr
-
Sandpapir og slibeklods
-
Girafsliber til hjørner og højder
-
Egnet støvsuger med sug (så støv undgås)
Få professionelt grundarbejde
Det kan være fysisk anstrengende, beskidt og svært at slibe uden maskine og de rette teknikker eller at fjerne væv fra væg.
Lader du maleren om at udføre denne del, har du allerede grundlaget på plads, så du kan opnå et bedre malerresultat på egen hånd.
Når du først har fuldspartlet vægge og lofter, slebet og grundet, er du klar til opsætning af filt.
FULDSPARTLING AF VÆGGE FAQ
Vi har her samlet alle vores tips, råd og ofte stillede spørgsmål i vores FAQ nedenunder. Tryk på linkene for at udfolde tekststykket.
Hvad er fordelen ved fuldspartling?
Fordelen ved fuldspartling er, at man får flotte og ensartede vægge og lofter.
Hvordan fuldspartler jeg gipsvægge?
Det er vigtigt, at du spartler gipspladerne grundigt, så underlaget er helt glat og jævnt. Start med at trykke spartlen ind, så revnerne mellem pladerne bliver fyldt ud. Du skal spartle samlingerne mellem pladerne 3 gange, og skruehullerne skal spartles 2 gange.
Hvordan fuldspartler jeg savsmuldstapet?
Savsmuldstapetet skal normalt afrenses, før man fuldspartler. Hvis du vælger at fuldspartle ovenpå savsmuldstapetet, bør du først male det med vådrumsmaling en dag inden fuldspartlingen. Kontakt en maler, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal håndtere savsmuldstapetet.
Har du brug for hjælp til at spartle?
Hvis du er i tvivl om fremgangsmåden, fuldspartel eller filt, eller synes opgaven med eksempelvis at spartle gipsloft er for omfattende, så er Malerfirmaet Lykkebo klar til at hjælpe med spartling og professionelt malerarbejde i hele Storkøbenhavn og omegn.
Kontakt os, hvis du ønsker vores ekspertise og en uforpligtende fuldspartling pris på din opgave. Vi udfører fuldspartling af gulv, vægge og fuldspartling af loft.
Det kan være både hårdt og omfattende at udføre fuldspartling. Derudover kræver det præcision og ikke mindst tålmodighed. Synes du ikke, at du har tiden eller evnerne, så tøv ikke med at kontakte os.
Vi vil med glæde stå for din fuldspartling uanset vægtypen, og vi ligger også gerne under dit høje loft og udfører opgaven. Så sparer du tiden, besværet, alt det dyre værktøj og du er samtidig garanteret et perfekt og holdbart resultat.
Vi har erfaringen og ekspertisen til både opsætning af filt, fuldspartling og generelt malerarbejde af bedste kvalitet. Kontakt os for at høre mere samt modtage et godt tilbud på din opgave uanset omfanget.
Få et gratis og uforpligtende tilbud her.
Fandt du vores guide brugbar?
Vi har også disse guides, som lærer dig alt fra istandsættelse ved fraflytning til tapetsering af dit hjem.
Istandsættelse ved fraflytning
Maling af træværk indendørs
Maling af loft
Maling af paneler og karme
Maling af vinduer
Maling af vægge
Maling af døre
Tapetsering