Få et 100 % uforpligtende tilbud på tapetsering 51 90 20 91

Få smukke vægge med tapetsering

Står du og drømmer om en smuk tapetsering af væg? Herunder giver vi de gode råd til at fjerne tapet samt ny tapetsering, så du kan undgå de traditionelle fejl ved eksempelvis at fjerne tapet fra gipsvæg. Det er vigtigt at nævne forskellen på typer af tapet, og nogle tapetseringer er kun for øvede og erfarne. Her skal du benytte et malerfirma.

Sæt fokus på forarbejdet

Har væggen et gammelt tapet, er det vigtigt først at fjerne tapet rester. Generelt skal alle ujævnheder på en væg fjernes eller spartles inden tapetsering, også ved tapetsering med filt. Skal du tapetsere en ubehandlet betonvæg, skal alle huller også udjævnes. Det kan være en god ide at få en erfaren maler til at fuldspartle, slibe og grunde væggen, da den skal være helt glat.

Med det rette forarbejde og den korrekte bund vil du opnå et flot resultat. Det er nemmere at fjerne tapet fra betonvæg eller pudset væg end at fjerne tapet på gipsvæg. En væg af gipsplader er mere skrøbelig og du kan derfor beskadige væggen undervejs. Her vil den bedste mulighed være at fuldspartle, slibe, grunde og tapetsere uden på den gamle tapet i stedet.

Få et uforpligtende tilbud på tapetsering

 • icon

  Altid fokus på kvalitet

 • icon

  Tilbud samme dag på 9 ud af 10 opgaver

 • icon

  Prisvinder og bedst på Trustpilot

Få gratis tilbud nu

Anskaf værktøjet

Først og fremmest skal du anskaffe det rigtige antal ruller af tapet. Det er så ærgerligt at opdage halvvejs igennem projektet, at man har købt for lidt tapet. Hvis du skal tapetsere mønstret tapet, kræver det eventuelt også flere ruller, for at mønstret kan passe sammen. Hellere købe en rulle for meget end for lidt.

Du fjerner tapet ved hjælp af tapetridser, tapetstripper, afdækningsplastik og tapetopløser. Til tapetsering skal du bruge tapet, tapetklister, kniv, malerrulle, tapetkost, spartel, spand vand, klud og vaterpas. Ønsker du at undgå besværet ved at købe alt værktøjet, så få professionel hjælp fra et malerfirma.

Typer af tapet

Metoden til tapetsering af væg afhænger af tapetets kvalitet og type. Der findes to typer af tapet, woven og non-woven. Vil du tapetsere med woven papirtapet, så anbefaler vi at du bruger et professionelt malerfirma. Det er svært, frustrerende og kræver specifikke teknikker, hvor de første forsøg sjældent lykkes.

Inden du starter

Inden du starter, skal du skabe dig et overblik over tapetets mønster, samt hvor du vil starte. Vi anbefaler at du ruller tapetet ud på gulvet og regner dig frem til en strategi for hjørner og længder.

Derudover skal du male væggens bundfarve i en nuance, der passer til tapets nuancer. Bruger du mørkt tapet, skal væggen altså males mørk.

Der vil altid være et sted hvor tapetet starter og slutter i et rum, og derfor ikke passer sammen. Find det sted i rummet, der er mindst synligt og start din tapetsering her.

Tapetsering af væg

Ved tapetsering af væg starter man altid fra venstre og kører mod højre. Med non-woven tapet gælder følgende fremgangsmåde:

 • Smør tapetklister på væggen. Du skal finde balancen mellem et tykt lag tapetklister, uden at væggen sejler i det.
 • Påsæt første stribe. Når du har et overblik over tapetets mønster, skal du sikre dig at første bane tapet sidder helt lige og i vater. Brug et vaterpas.
 • Skær til. Efter at have opsat en bane tapet, skal du skære kanterne til ved fodpanelet og loftet. Brug en bred spartel og skarp kniv.
 • Tilpas næste stribe. Næste stribe tapet sættes helt op til kanten af forrige tapet, tilpasses mønstret og uden overlap. Glat tapetet ud med spartel eller børste og fjern eventuelt overskydende tapetklister med en klud.
 • Vær opmærksom. Vær opmærksom på igennem hele processen at tjekke hver anden bane med et vaterpas, da en skæv bane ikke kan rettes. Det er især vigtigt ved gamle huse med skæve vægge.

Tapetsering i lysninger og hjørner

Ved tapetsering i lysninger skal du sikre dig, at overlapningerne ikke laver skyggedannelser. Lav eventuelt lysindfaldene først og her behøver du ikke starte fra venstre mod højre. Ved tapetsering i hjørner skal tapetet skæres til med kun et lille overlap, da tapetet ikke kan bøjes. Husk vaterpasset så det bliver lige. Er der skråvægge, gemmer du dem til sidst.

Tapetsering med traditionelt papirtapet

Tapetsering med woven tapet kræver stor præcision, erfaring og specifikke metoder. Derfor skal et professionelt malerfirma udføre dette. Ved tapetsering med woven tapet skal det limes ind og derefter trække i et vist antal minutter afhængigt af kvaliteten. Tapetet må hverken trække for længe eller for kort, da det vil ødelægge resultatet. Derudover må tapetklisteret ikke ramme tapetets forside, da det ødelægger overfladen. Tapetet skal altid sidde i vater, og hver bane skal overlappe hinanden med ca. 2 mm, da tapetet trækker sig sammen når det tørrer. Woven tapet kan ikke skæres til, når det er opsat, så det skal påføres korrekt fra start.

Der er forholdsregler og specifikke metoder til, hvordan tapetet skal trække, inden det opsættes. Derfor fraråder vi, at man selv begiver sig ud i projektet med traditionelt papirtapet. Få hjælp af en erfaren maler.

Vi tilbyder professionel hjælp

Hos Malerfirmaet Lykkebo er vi eksperter i fuldspartling, tapetsering samt at fjerne tapet. Ønsker du hjælp til tapetsering i hjørner eller i mønster, så kontakt os endelig. Vi har mange års erfaring og tapetserer gerne dine vægge til en god tapetsering pris.